fbpx

Gewoontes

We hebben allemaal vele gewoontes of het nu de gordel om doen in de auto is, tot de wandeling is naar de kast voor die zak chips. Het mooie maar meteen tevens ook het moeilijke van gewoontes is dat ze onbewust zijn.Zo had ik tot vorige week ook nog de ‘gewoonte’ om veelvuldig koffie te drinken.

De eerste bak koffie is meteen in de ochtend bij het arriveren op de sportschool. Waar ze overigens verdomd lekkere koffie hebben… en als mijn TEAM-members komen/gaan lust ik vaak ook nog wel een bakkie. Eindresultaat: gemiddeld 6-8 dubbele espresso!Nu wil ik niet meteen zeggen dat zoveel koffie slecht voor je is want je bouwt doorloop van tijd een tolerantie op. En misschien zal je denken heeft die daar dan geen last van… antwoord: Neen.

Maar even terug op het onderwerp ‘gewoontes’. Ik had een gesprek met een van mijn toppers over die gewoontes… haar vraag was zou je kunnen stoppen? Mijn antwoord daarop: ‘tuurlijk ik stop nu per direct en tot volgende week’!Nou daar gingen we dan… volgende dag weer aan het werk. En bam daar ging ik meteen (onbewust) de mist in. Ik gok die dat ik die dag weer zo’n 6 dubbele espresso’s naar binnen zat te klokken. Totdat ik mij aan het einde van de realiseerde dat ik geen koffie meer zou/wou drinken. Goed leer-momentje dus voor mijzelf dat wat ik mijn TEAM-members vraag/adviseer inderdaad verdomd lastig is.Oké balen deed ik eigenlijk best wel… want ja weddenschap eigenlijk verloren! Maar kop koffie op! We gingen door en nu werd ik mijzelf ervan bewust van om GEEN koffie te drinken voor 1 week. En ik moet zeggen sindsdien ging het mij best makkelijk af… en ja tuurlijk bij de geur en het zien van die prachtige machine kreeg ik er trek in.

Maar hoe meer dagen er verstreken des te minder dat werd… dusja ik kreeg invloed op mijn gewoonte door bewust te denken over mijn onbewuste gedrag. Dus ik kan je bij deze ook vertellen dat ik die week netjes GEEN koffie heb gedronken. Sterker nog na die week en ik weer WEL koffie mocht drinken ben ik dit onbewust minder ben gaan doen.Kortom: we hebben allemaal goede gewoontes zoals een gordel om doen, maar ook de mindere gewoontes zoals de wandeling naar de kast voor die zak chips. Door bewust te gaan nadenken over de slechte ‘gewoontes’ die je liever niet meer doet ben je instaat dit te veranderen.

Even die zak chips genomen als voorbeeld kan je de volgende stappen ondernemen:– X aantal keer per week/maand GEEN chips– Chips op een andere plek leggen– GEEN chips meer kopenWant uiteindelijk heeft ons gedrag de grootste invloed om het wel of niet behalen van het gene wat je wel of niet wilt zijn. Want laten we eerlijk zijn we weten heus wel dat we soms meer moeten bewegen en gezonder moeten eten. Maar in de praktijk doen toch maar weinig mensen dit. En dit komt vaak door ons gedrag.

Ps. In deze week heb ik geen negatieve en/of positieve effecten ervaren van het wel of geen koffie drinken. Dit is dan wel mijn eigen mening en ondervinding en kan per persoon verschillen. En alles in deze blog mbt cafeïne is niet gebaseerd op feiten.Vaak kreeg ik de vraag of ik geen hoofdpijn had. Dit is ook vaak te makkelijk om GEEN koffie drinken hiervan de schuld te geven. Dat antwoord is namelijk net zo zinloos als MIJN ervaring. Er zijn namelijk vele factoren voor het veroorzaken van hoofdpijn. (Het is dus te makkelijk om juist cafeïne daar de schuld voor te geven.)