Energiebalans

Ik krijg vaak de vraag waarom men niet afvalt, terwijl ze meer zijn gaan bewegen en/of op hun voeding zijn gaan letten.Voordat we verder gaan eerst even iets over de energiebalans.

Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt je stofwisseling (BMR), ofwel energie die je nodig hebt om te kunnen ademen, je lichaam warm te houden, organen te laten functioneren etc. Daarnaast leveren we energie tijdens sportactiviteiten en dergelijke. Maar we leveren niet alleen energie, we consumeren ook energie (Kcal).

Kortom: consumeer je net zoveel energie als je geleverd hebt op een dag, dan blijf je netjes op gewicht.Nu snap ik dat je denkt, als het zo eenvoudig is, waarom kom ik dan aan, of blijf ik op gewicht?Meer bewegen of gestart met bewegen

Voor diegenen die van niet sporten naar wel sporten gaan, is het al een behoorlijke verandering. Nu worden er vaak twee dingen verteld…

1. Als je gaat sporten kom je eenmaal veel aan spiermassa aan.

Dit is deels waar maar heeft ook te maken met de energieopslag in de spieren en lever (glycogeen).

2. Meer consumerenEr wordt vaak meer gegeten nadat er getraind is. Dit is zelf-beloning of aan jezelf verantwoorden waarom jij die zak chips heb verdiend. Heb je het wel eens gehoord of gezegd? ‘Aaah ik kan wel een paar chippies nemen, want ik heb hard gesport’Verder gebruiken we steeds meer trackers om onze workouts bij te houden en even te delen met anderen. Maar hoe betrouwbaar zijn de trackers? Zijn de verbrande kcals die het toestel aangeeft daadwerkelijk verbrand? Kan het zijn dat je de verbrande energie er weer bij consumeert?

Eigenlijk dus toch nog best lastig… Energie inname.Weet jij überhaupt hoeveel en wat je vandaag allemaal naar binnen hebt gewerkt? Waren het 1,2,3 of 10 paaseitjes? Was het 15 gram pindakaas op je boterham of 30 gram? Heb je het gehouden bij een handje noten of werden dat er al snel 3? Hoe vaak en hoeveel heb je tijdens het koken geproefd?De meesten kunnen deze vragen niet beantwoorden. Oftewel, ze hebben geen flauw idee van hetgeen ze op een dag consumeren. En dus hebben ze geen idee of er überhaupt een energiebalans is.Als je geen enkel idee hebt van je energie inname, kan er ook niet gesproken worden van gezond/ongezond, beter/slechter.

Deze antwoorden zijn dan, net zoals je voeding, op basis van gevoel. Om je een voorbeeld te geven: 1 handje (25 gram) cashewnoten bevat 154 kcal. Maar nu heb ik kleine, poezelige handjes en jij misschien grote Boskoopse knuisten… Dus in jouw handje past misschien wel 50 gram cashewnoten (308 kcal). Zelfde geldt voor een lepel(tje) pindakaas etc.Voordat je afhaakt met lezen…. Uiteindelijk draait het erom dat als je wilt afvallen, er meer energie uit moet dan dat er binnen komt.

Eet smakelijk!