Creatinefosfaat (CP)

Elke krachtsporter heeft er hoogstwaarschijnlijk wel eens van gehoord: creatine. Maar wat is creatine nu precies en wat doet het met jouw lichaam? Creatine is een lichaam eigenstof die opgeslagen ligt in de spieren. Creatine wordt voor een deel aangemaakt in lever en nieren.

In de spieren ligt een kleine voorraad ATP (adenosinetrifosfaat). ATP levert energie voor een korte periode van circa 10-20 seconden. Bij het verbruiken van ATP verbrand je eigenlijk 1 fosfaat en houd je dus ADP (adenosinedifosfaat) over. Even voor de duidelijk: Tri=3 en Di=2, 3 – 1 = 2.

Je lichaam gebruikt ADP niet meer als energie en moet er daarom een fosfaat bij gebruiken om er weer ATP van te maken. Nu komt creatinefosfaat om de hoek kijken. Reken even mee! ADP + CP = ATP = weer nieuwe energie. Dus door splitsing van het creatinefosfaat komt er een fosfaat vrij die gebruikt wordt voor de wederopbouw van de ATP.

Dit wetende, moet je even de link leggen tussen krachtsport, sprinten, hordelopen, bankdrukken, squaten, voetbal en ga zo maar door. Kort en intensief dus!

Door het vergroten van de creatine in de spieren kan je bijvoorbeeld langer en vaker de zelfde intensiteit leveren. Je herstelt sneller, want je ADP is weer sneller ATP: 2 + 1 = 3.

Nu kan je gewicht toenemen door het gebruik van extra creatine. Dit komt doordat je meer vocht gaat vast houden in de spieren. Met een goede arbeid-rust-voedingsverhouding gaan je spieren uiteraard ook toenemen in volume.

Vroeger werd er gezegd dat je creatine als kuur moest gebruiken, omdat je lichaam anders zelf minder zou gaan aanmaken. Recente studies hebben laten zien dat langdurig gebruik van creatine geen nadelige gevolgen kent. Je.kan gerust het hele jaar door creatine gebruiken!

Op zoek naar een goede creatine? Ga naarhttp://puresupplements.nl/product/creatine/ en gebruik de kortingscode teampt en ontvang 10% korting.